22 oktober 2017

Yunnan Embroidery

Gewéldig fijn dat de workshop van Ien Rappoldt over borduurwerk uit kostuums van de Dai uit Yunnan zaterdag kon doorgaan! Het was een super interessante dag waarbij we ontzettend veel gezien, gehoord en geleerd hebben.

Heel veel dank aan Café De Gezelligheid aan het Gasthuisplein in Zwolle. Zij hebben ons de mogelijkheid geboden om de zaal te gebruiken boven het café.


Ien heeft ons weer meegenomen op reis door Zuid West China. Omdat we deze keer minder m2's tot onze beschikking hadden dan in ons Atelier, had Ien al wat minder items meegebracht.
Desalniettemin hadden we, natuurlijk, nog véél te weinig tijd om alles te kunnen zien.


Een workshop betekent ook; aan het werk!
We hebben ons bezig gehouden met de Hang Hang en de versierselen daarvan. Ruim aan bod kwam ook de klederdracht van de Dai uit Yunnan.


Alle stukken hebben we tot in detail bekeken. Vol verbazing naar ál die steekjes in prachtige en kleurrijke motieven. We hebben het gehad over de tijdrovende bezigheid van borduur- en naaiwerk.
Ook wij proberen ons steentje bij te dragen aan het behoud hiervan. Afgezien van het meditatieve element dat handwerken heeft, vertelt een handgemaakt stuk een eigen verhaal. En beschrijft een belangrijk deel uit een cultuur. Het is o zo belangrijk dat we aandacht blijven houden voor ambacht en vakmanschap.

En natuurlijk is het zo dat met de tijd de mensen veranderen en dat je ziet dat de tijd invloed heeft op de hedendaagse stukken. Hieronder toont Ien Rappoldt een stuk uit andere materialen gemaakt dan zijde.

Wereldwijd is er inmiddels ook veel machinaal  'handwerk' vervaardigd. Maar er gaat niets boven HANDWERK. In welk land of welke cultuur dan ook.

Dank aan Ien Rappoldt voor de inspirerende dag.
Dank ook aan de medewerkers van De Gezelligheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten